loader image

Kırmızı mercimek lif bakımından zengindir. Bu da düzenli bağırsak hareketlerini ve sağlıklı bağırsak bakterilerinin gelişmesini destekler. Kırmızı mercimek tüketimi yemek dışkı ağırlığını artırabilir ve genel bağırsak işlevini iyileştirebilir. Buna ek olarak, kırmızı mercimek birçoğu kalp hastalığı ve tip 2 diyabet gibi kronik hastalıklara karşı koruma sağlayan, fitokimyasallar adı verilen çok çeşitli yararlı bitki bileşikleri içerir.Hayvanlar üzerinde yapılan bir başka deneme de ise mercimek tüketiminin kan basıncını düşürmeye faydası olduğu kaydedilmiştir. Bezelye, nohut veya fasulye ile kıyaslandığında mercimek tüketiminde kan basıncının daha fazla düştüğü gözlemlenmiştir.

Kırmızı Mercimek Neye İyi Gelir?

Kırmızı mercimek polifenol açısından zengin bir yiyecektir. Bunlar, sağlığı geliştiren fitokimyasalların kategorisidir. Kırmızı mercimek içindeki prosiyanidin ve flavanoller gibi bazı polifenollerin güçlü antioksidan, antienflamatuar ve nöroprotektif etkilere sahip olduğu bilinmektedir. Araştırmalara göre, mercimekler iltihaplanmaya öncü olan moleküllerin üretimini engelleyebilmektedir. Ek olarak, laoratuarda test edildiğinde mercimekte bulunan polifenollerin özellikle kanserli cilt hücrelerinde hücrenin büyümesini durdurmayı başardığı görülmüştür. Bu polifenoller aynı zamanda kan şekeri seviyelerinin iyileştirilmesinde de rol oynayabilir.


Kırmızı Mercimek Besin Değerleri Nelerdir?

Kırmızı mercimek, çok çeşitli besinleri almanın ucuz bir yolu olsa da çoğu zaman gözden kaçırılır. Örneğin, B vitaminleri, magnezyum, çinko ve potasyum ile doludur. Kırmızı mercimek yüzde yirmi beşin üzerinde proteinden oluşur. Bu da kırmızı mercimeği mükemmel bir et alternatifi yapar. Aynı zamanda vejetaryen diyetlerinde bazen eksik olan bir minerali yani demiri içinde barındırır. Farklı mercimek türleri besin içerikleri bakımından değişiklik gösterseler de bir bardak pişmiş mercimek yaklaşık olarak şunları içermektedir:

40 gram karbonhidrat, 18 gram protein, 0,8 gram yağ, 15,6 gram elyaf, Tiamin’in günlük alımının yüzde yirmi ikisi, Niasin’in günlük alım referansının yüzde onu, B6 vitamininin günlük ihtiyacının yüzde on sekizi, Folat’ın günlük ihtiyacının yüzde doksanı, Demir’in günlük ihtiyacının yüzde otuz yedisi, Magnezyum’un günlük alımının yüzde on sekizi ve Fosfor’un günlük alımının yüzde otuz altısını içerir.